Het weer zover: de belastingaangifte. Voor veel mensen geen favoriete bezigheid, maar wel een belangrijke. Zeker als huizenbezitter is het slim om goed te kijken naar welke kosten je kunt aftrekken. Dit kan je namelijk een flink belastingvoordeel opleveren. In dit artikel zetten we de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij.
Hypotheekrenteaftrek
Een van de bekendste aftrekposten voor huizenbezitters is de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je de rente die je betaalt over je hypotheek kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belasting. Let op: dit geldt alleen voor je eigen woning en niet voor bijvoorbeeld een tweede huis of een verhuurde woning. Ook de duur van de aftrek is beperkt en het percentage dat je mag aftrekken, wordt jaarlijks iets afgebouwd.
Kosten voor het afsluiten van een hypotheek
Naast de hypotheekrente zijn er ook andere kosten rondom je hypotheek die je mag aftrekken. Denk hierbij aan:
Kosten voor verduurzamen van je woning
Kosten die je maakt voor het verduurzamen van je woning zijn aftrekbaar in de vorm van een energiebesparingsinvesteringsaftrek (EIA). Let wel op de voorwaarden waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Verbouwingskosten zijn in principe niet aftrekbaar, omdat dit volgens de Belastingdienst valt onder onderhoudskosten. Onderhoudskosten zijn alleen aftrekbaar als ze noodzakelijk zijn om de woning in stand te houden.
Giften voor monumentenpanden
Als je een rijksmonument bezit, kon je vroeger onderhoudskosten aftrekken. Dit is inmiddels vervangen door een subsidieregeling. Maar heb je een gift gedaan aan een instelling die zich inzet voor monumentenbehoud? Dan kan dit wel aftrekbaar zijn als gift.
Wat mag je niet aftrekken?
Niet alle kosten die je maakt als huizenbezitter zijn aftrekbaar. Zo mag je de volgende uitgaven nÃet in je belastingaangifte meenemen:
Extra tip: controleer je WOZ-waarde
De WOZ-waarde van je woning heeft invloed op verschillende belastingen, zoals de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en de gemeentelijke belastingen. Is de WOZ-waarde volgens jou te hoog ingeschat? Dan kun je bezwaar maken bij je gemeente. Dit kan je mogelijk belasting besparen.
Het loont om goed te kijken welke kosten je kunt aftrekken. Vaak kun je veel informatie al vinden in de jaaropgave van je hypotheekverstrekker. Twijfel je ergens over? Dan kan een belastingadviseur je helpen om zeker te weten dat je alles goed invult en optimaal gebruikmaakt van de aftrekposten.
Dus: ga er even goed voor zitten, check je aftrekposten en wie weet houd je dit jaar een leuk bedrag over.
Alex Zörner RM RT
Algemeen Directeur
Over ons
Aanbod
Voor projectontwikkelaars
Vestigingen
Andere vestigingen
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over makelaardij, hypotheken en verzekeringen!